“Hoe wij de motorische ontwikkeling stimuleren?”
Kinderen hebben een natuurlijke drang om iets te ontdekken. Loop je in het bos, dan willen ze de bomen in of peuteren ze de schors van een tak om te zien wat er onder zit. De één kijkt wat meer de kat uit de boom, terwijl de ander direct op avontuur uitgaat. Al buitenspelend stimuleren wij de motorische ontwikkeling bij ieder kind, want dat vinden we bij Kinderopvang Buitenspelen heel belangrijk. Wil je weten hoe en waarom wij dat doen? Pedagogisch medewerker Rosa Olde Hartman vertelt je er alles over!
Proberen is leren
Rosa: “Kinderen kunnen zo veel meer dan je denkt. Door ze gewoon dingen te laten doen, ervaren wij dat bijna dagelijks. Soms is iets even spannend, maar als je ze stimuleert en begeleidt, leren ze snel en overwinnen ze hun angst. Over stenen door het water lopen, op een boomstam balanceren, ergens vanaf springen; ze breken echt niet zomaar een been en een blauwe plek is ook helemaal niet erg. Over het algemeen kunnen kinderen zelf goed inschatten wat wel en wat niet gevaarlijk is. Wij zijn erbij om ze hierin aan te moedigen of af te remmen. Ook leren ze veel van elkaar. Als een vriendje iets durft, dan willen ze het zelf vaak ook. Ouders zijn meestal sneller bang dat er iets gebeurt met hun kind en daardoor beschermender en voorzichtiger. Maar wij weten precies wat wel en wat niet veilig is en zijn allemaal opgeleid voor kinder-EHBO.”
Grove en fijne motoriek
Omdat wij elke dag buitenspelen, stimuleren wij dagelijks de grove en fijne motoriek. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
1. Hutten bouwen
Hierbij slepen de kinderen met takken en leren ze deze zo aan elkaar te knopen dat er een stevige hut ontstaat. We nemen ook altijd lakens mee die ze aan elkaar vast kunnen knopen om een dak te maken. Een goede training voor de grove motoriek.
2. Klimmen en klauteren
Klimmen in bomen, op boomstammen, over touwbruggen of stenen in het water werkt perfect ook om de grove motoriek van een kind te stimuleren. Het speelbos bij recreatiepark Het Hulsbeek is dan ook één van onze favoriete buitenspeelplekken.
3. Touwspringen
Niets is leuker dan samen touwspringen. Bovendien is het goed voor je coördinatie, spierkracht en balans. Door touwtje te springen leren de kinderen meerdere motorische handelingen tegelijk uit te voeren. Het springtouw gaat bij ons dus vaak mee naar buiten.
4. Helpen in de moestuin
Om de week op dinsdag gaan we naar de moestuin bij kinderboerderij De Höfte. Hier helpen we met plantjes poten, onkruid wieden, plukken en snoeien. Op zo’n dag leren de kinderen niet alleen omgaan met tuingereedschap, maar trainen we ook de fijne motoriek.
5. Werken met gereedschap
Dingen zelf maken vinden de kinderen altijd leuk. Waar je thuis niet zomaar een hamer of zaag mag gebruiken, mag dat bij ons wel. Wij hebben namelijk speciaal kindergereedschap. Je moet eens zien hoe trots de kinderen zijn als ze zelf een insectenhotel gezaagd en in elkaar getimmerd hebben!
6. Moddertaartjes maken
Fijne motoriek stimuleer je ook door zand- en moddertaartjes te maken. Vooral bij onze jongste buitenspelers is deze activiteit favoriet.
Waarom belangrijk?
Rosa: “Buitenspelen is goed voor je fysieke gezondheid. Door te ontdekken én te doen gebeuren er minder ongelukjes, creëer je sterkere spieren, een betere balans maar ook bijvoorbeeld een netter handschrift. Ook de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen wordt ermee gestimuleerd. Zo groeit het zelfvertrouwen wanneer een kind iets leert en daagt een natuurlijke speelomgeving kinderen uit om gevarieerder te spelen. Hier zullen ze hun hele leven profijt van hebben!”