“Als kind speelde ik ook altijd al in de natuur”

Ze werkt inmiddels 15 jaar in de kinderopvang, waarvan de laatste 2,5 jaar bij Kinderopvang Buitenspelen. Rosa Olde Hartman voelt zich hier helemaal thuis, net als in de natuur. Of het nu regent, sneeuwt of waait; buiten zijn en eropuit gaan is het liefste dat zij doet. Samen met de kinderen op ontdekkingsreis. Spelen in de natuur en lekker struinen door het bos. Rosa: ‘Ik kan er zo van genieten als de kinderen net als ik daar helemaal in opgaan!” ????

Buitenmens ????

De liefde voor de natuur is haar met de paplepel ingegoten. Vanaf haar 6e ging ze ieder weekend met haar ouders en broer naar camping De Bergvennen in Lattrop, want daar hadden ze een stacaravan. “Ik herinner me nog goed hoe we zwommen in natuurwater, hutten bouwden van losliggende takken, leerden paardrijden en op zoek gingen naar beestjes. Er was altijd wel iemand op de camping die je kon vertellen welk beestje je had gevonden. Zo leuk! Eenmaal ouder struinden we ook echt het hele natuurgebied af. Er was geen speeltuin en ook geen overdekt zwembad. Maar wij vermaakten ons perfect!” ????

Vrijheid ✅

“Die vrijheid en rust die je in de natuur ervaart is heerlijk. Ik zie dat de kinderen daar ook behoefte aan hebben als ik ze ’s middags bij school ophaal. Na al die prikkels, regels en veel binnen zitten, is buitenspelen echt een verademing. Natuurlijk hebben wij bij Kinderopvang Buitenspelen ook regels, maar wij hebben wel de ruimte om hiervan af te wijken. Is een kind bijvoorbeeld overprikkeld van school? Dan is er buiten altijd plek om even een momentje voor zichzelf te pakken. Iedereen mag zichzelf zijn hier. Ook wij als leidsters. Zo heb ik onlangs mijn haar in 3 kleuren geverfd. Dat wordt allemaal geaccepteerd en dat is fijn.”

Spelend leren ????‍♀️

“De natuur is de perfecte omgeving om te leren. Vuur maken, hutten bouwen, samenspelen en je grenzen verkennen. Als ik een kind zie groeien in zelfvertrouwen, doet dat me echt wat. Ik herinner me een ´kippenvelmoment´ toen één van onze kinderen het watje met de firesteel niet aan kreeg om vuur mee te kunnen maken. Er zaten 5 andere kinderen omheen, die steeds maar zeiden: ‘Kom op, je kunt het’ en uiteindelijk lukte het hem en werd dat beloond met een groot applaus. Je zag het kind helemaal stralen van trots en blijdschap dat het hem was gelukt. Dat maakt mijn werk zo leuk! Kinderen iets zelf laten proberen en zelfstandigheid stimuleren is mijn manier om hen zelfvertrouwen te geven. Van proberen kan je leren zeg ik altijd!”

Vol inspiratie ????

“Inspiratie voor leuke buitenactiviteiten deed ik vroeger op bij de scouting en nu tijdens mijn opleiding tot natuurgids bij IVN. Zo zijn we hier nooit uitgespeeld. Of ik het wel eens koud heb buiten? Jawel hoor. Maar dan is het mijn eigen schuld doordat ik de verkeerde kleding aan heb. Direct in beweging komen is de oplossing, want dan heb ik het zo weer warm.”

Heb je een vraag?

Zijn er misschien onduidelijkheden waar je meer informatie over wilt hebben? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag online!

Stel je vraag

Laat jouw kind spelen, ontdekken, leren en doen

Kom gerust eens sfeer proeven of meld jouw kind direct aan!

Contact opnemen