“Waarom samen spelen met een kind zó belangrijk is”

Als ouder kan het soms een uitdaging zijn om tijd vrij te maken voor spelletjes met je kind(eren). Toch is het meer dan alleen maar leuk. Samenspelen met je kind is namelijk super belangrijk. Het stimuleert niet alleen de cognitieve vaardigheden maar verbetert ook competenties als zelfreflectie, anderen begrijpen en je grenzen kunnen aangeven. Door de sociale interactie tijdens het spelen van een spelletje samen, leer je elkaar bovendien heel goed kennen! ????

Inzicht en begrip voor elkaar
Niet tegen je verlies kunnen, vals spelen, de regels anders interpreteren; we kennen het allemaal wel. “Niet altijd even leuk, maar wel heel leerzaam”, zegt Esther Putter-Scheffer van Kinderopvang Buitenspelen. Doordat er in zulke situaties discussies ontstaan, leer jij je kind en zijn of haar karakter beter kennen én andersom. Regelmatig samen een spelletje spelen, leidt tot inzicht en begrip voor elkaar. Daar kun je je hele leven profijt van hebben… ????

Ruimte om gevoelens te delen
Esther: “Samen spelen is het leukst als je iets doet waar je allebei blij van wordt. Dat is voor de één een strategisch spel als schaken en voor de ander een simpel spel als ‘Vlotte geesten’, ‘Regenwormen’ of ‘Crocoloco’. Maar ook samen een balspel spelen of een blotevoetenpad lopen, brengt je dichter bij elkaar. Het gaat om de tijd die je met elkaar doorbrengt. Als een kind zich fijn en vertrouwd voelt bij jou, zal hij ook eerder zijn gevoel met je delen. Dat is zo waardevol voor ieders welzijn!” ????

Verbondenheid
“Het klimbos op Het Hulsbeek leent zich perfect voor een gezamenlijk speelavontuur. Daarom gaan wij daar ook graag met Kinderopvang Buitenspelen naartoe. Samen zandkastelen bouwen op het strand en een fantasiespel spelen met takken uit het bos, versterken ook de onderlinge band. Wij nemen daar de tijd voor en vinden het meestal ook erg leuk om mee te doen. Dat kinderen bij de opvang soms vragen of je ook op hun verjaardagsfeestje of theatervoorstelling komt, zegt genoeg!” ????

Heb je een vraag?

Zijn er misschien onduidelijkheden waar je meer informatie over wilt hebben? Bekijk de veelgestelde vragen of stel je vraag online!

Stel je vraag

Laat jouw kind spelen, ontdekken, leren en doen

Kom gerust eens sfeer proeven of meld jouw kind direct aan!

Contact opnemen